Misk’in Kaleminden; Oje Masum Musun, Değil Misin?



Ojeler… Hepimiz kullanıyoruz , hepimiz seviyoruz.ama tam olarak nelerden oluşuyor, bunu biliyor muyuz?
Tosilamit/formaldehit reçineden steralkonyum bentonit’e kadar isimleri uzay teknolojilerinde kullanılan gizli formüllere benzeyen bu maddeler dost mu düşman mı? Sağlığımıza etkileri neler, gelin bugün biraz ojenin kimyasından bahsedelim.
Ojeyi oluşturan 4 ana madde mevcuttur:
1- Polimerler: Ojenin iskeletini oluşturur. 2 ana kimyadan oluşur. Tosilamit/FORMADEHİT reçine ve Nitrosellüloz. Bunlar birlikte çalışarak ojenin parlak olmasını ve tırnak yüzeyine güçlüce yapışmasını sağlar. Ama Brezilya Fönü’nde Kanada ve Amerika’da yasaklanmasına neden olan Formaldehit maddesinin insan sağlığı üzerinde kanserojen etkisi tartışılmakta.
2- Plastizerler: Ojeyi daha esnek yaparak tırnağın elastikiyetine uyum sağlamasına yarar. Ayrıca ojenin ömrünü uzatır. Esneklik veren DBPmaddesi, Avrupa Birliği tarafından insan sağlığı üzerinde güvenli bulunmadığından yüzlerce kimyasal maddenin içinden çıkartılmıştır. Amerikan oje üreticileri de oje formulasyonundan bu maddeyi çıkartmışlardır.
3- Renk Pigmentleri: Ojenin rengini oluştururlar.
4- Solventler: Ojenin akışkan olmasını, tırnak üzerinde rahatlıkla dağılabilmesini sağlar. Oje sürümü sırasında yavaşça buharlaşarak tırnaktan ayrılır. Etil asetat, butil asetat, toluen gibi çeşitleri mevcuttur. Aralarından TOLUEN, bu buharlaşma oranını kontrol eder ve ojenin kusursuz şekilde tırnağın üzerinde yayılmasını sağlar. Buna karşın bu madde, karaciğer ve sinir sistemi üstünde olumsuz etkileri bilinmekte. Bu nedenle yine Amerikan oje üreticileri TOLUEN’i de formülasyonlarından çıkarmış bulunmaktadırlar.
Şimdi kafanız bütün bu sıkıcı kimyasal terimlerden bulanmış olabilir. Bunları anlatmamın en önemli nedeni, oje alırken renginin dışında içeriğinede bakmanız. Bildiğim kadarıyla, yerli oje üreticileri halen bu maddeleri kullanmaktalar. Ama yabancı ojelerin üstünde “3Free”, “Formaldehyde,DBP, Toulen Free” ibareleri bulunmaktadır. Yani yukarıda büyük harfleyazdığım maddeleri İÇERMEMEKLE birlikte sağlığımız üzerinde tehlike OLUŞTURMAMAKTADIRLAR. Bizimde Misk’te kullandığımız Essie,OPI, SpaRitual ve China Glaze marka ojelerin hepsi 3Free ojelerdir. Bu nedenlesağlığınızı tehlikeye atmadan önce 2 kere düşünün ve mutlaka satın alırkenetiketleri okuyun.
Sevgiler

Misk

CONVERSATION

0 yorum:

Yorum Gönder