Önce – Sonra ve Ikea Mutfak


UYARI: ÇOOOOOK UZUN VE BOL FOTOĞRAFLI BİR YAZI.. :)
Bir türlü fırsat bulup evin tadilatı hakkında yazı yazmaya fırsat bulamamıştım. Bu yazıda sizlere ikea’dan mutfak yaptıran var mı? diye sormuştum. Yorumlar ve maillerden sonra çok arada kalmış olsam da teslim süresi olarak çok kısa bir zaman dilimi vermeleri ile gönlümü çaldılar. Bir de çok uzun vadeli olarak düşündüğümüz bir ev olmadığı için hem çok fazla açılmadan uygun bir bütçe ile çıkabilecektik, hem de kullananlar kötü bir şey söylemediler..
Ama işin aslı pek de öyle değilmiş :)
Bu arada “sonra” fotoğrafları henüz eve yerleşme aşaması tamamlanmadan çekildiği için idare edin lütfen :) Şuan evden uzakta olduğum için de yenilerini çekemiyorum..
Öncelikle evin mutfağının ilk hali..


İlk önce her şeyi ( Kelimenin tam anlamıyla her şeyi sökerek işe başladık :))


ikea’dan mutfak yaptırmak istiyorsanız evinizin duvarları, ölçüleriniz vs çok düzgün olmak zorunda. Çünkü montajda ufak tefek aksilikler halledilse bile büyük kesme biçme işlerini yapmıyorlar. Kiriş var mesela şurayı azıcık keseriz gibi bir durum yok.
Biz de ikea’ya güvenerek açıkcası son dakikaya bıraktık biraz mutfağı. Sonrasında hikayemiz başlıyor :)
Kaba ölçüleri kendimiz aldık. Düştük ikea yollarına.. Orada mutfakları inceledik, ne isteyip ne istemediğimize karar verdik. Mesela mutfakta çizgili olması sebebiyle dolap kapakları olarak “stat” serisini beğenmemize rağmen, camlı kapaklarını beğenmedik, camlı kapaklarımızı “lidingö” serisinden kombinledik. Tezgahı, evyeyi vs kafamızda belirledik. Elimizdeki kaba ölçülerin uygun olup olmadığını konuştuk. Ve keşif için birini yollamalarını talep ettik.
Keşif ikea’da belirli bir ücrete tabii, 35 TL civarında olması gerekiyor. Mutfağı aldığınız takdirde bu bedeli düşüyorlar.
Biz öncelikle fayansları ördürmemizde bir sakınca olup olmadığını sorduk, herhangi bir sorun yok dediler. Biz de ördürdük..



Ancak işin aslı öyle değilmiş.. Keşif için gelip ölçüler alınınca tekrar ikea’ya gittik son durum için, bu sefer duvardaki kirişler sorun oldu. Fayansların örülmesinden kaynaklanan birkaç cm’lik bir sorun daha oluştu vs.. Bir de en başından beri istediğim doğal ahşap tezgahı seçemedim çünkü bir yerde tezgahın altında petek kalıyordu ve ısı tezgaha zarar verecekti.


Kirişi yere kadar sıfırlayacağımız şekilde tekrar duvar ördürdük. Bu tabi yer kaybettirdi bize, çünkü mutfağımız zaten küçüktü. Bir de mutfaktaki balkon 10 cm2 falandı sanırım :) Kullanım açısından bize faydası olmayacağı için o yokmuş gibi davrandık :) Kapıyı iptal ettir cam yaptır gibi detaylarla da ilgilenmedik çünkü bu sefer de binanın dış cephesiyle ilgili yapmamız gerekenler olacaktı. Bu süreçte ben zaten sorunlu bir hamilelik geçiriyorum çok ilgilenemiyorum bu detayı da unutmayalım :)
Bir de mutfakta alan sıkıntısı yaşıyorsanız bizim gibi sürgü kapı güzel bir alternatif olabilir. Biz köpeğimiz olduğu için kapıyı iptal ettirme lüksüne sahip değiliz :)



Bu sefer satın alma aşamasına geldik.. Yine tabi ikea yolları bize taştan :) Bu sanırım en sıkıntılı anlardan biriydi. Son çizimler yapıldı. Kapaklar dolaplar kulplar tezgah vs vs her şey ayarlandı. Liste yapıldı. Kasaya gidip ödüyorsunuz. Ama burada bitmiyor!
Sonra ürün hazırlama diye bir yer var oraya gidiyorsunuz. Faturanızı veriyorsunuz. Arka tarafa gidiyor adamlar aldığınız parçaları topluyorlar. 3-5 parça değil tabi bu.. fotoğrafta gördüğünüz tüm arabalar bize ait! Onların tek tek arka tarafta hazırlanma süresinde sizde orada oturuyorsunuz.. Sonra hemen iki adım yandaki yere götürüyorsunuz arabaları. Bunu kendiniz yapıyorsunuz! Ben hamiş halimle itemediğim için annem de belinden rahatsız olduğu için yardım istedik zaten 2-3 adımlık bir mesafe.. Burada nakliye var oraya kayıt yapıyorlar vs.. Ve birkaç gün içinde bu parçaların hepsi eve geliyor. Montaj içinse başka bir tarih veriliyor.




Montaja geldiklerinde her şey bitmedi malesef.. Bir dolabın ölçüsünde hata olmuş. Bu durumda bulaşık makinesi belirlenen araya sığmayacaktı. Bir de tezgahlardan birinin ölçüsünü yanlış kestiler.. Olabilir dedik sorun etmedik. Ancak yapılacak iade işlemleri için biz tekrar ikea’ya gittik! işte bu çileli kısmıydı. Çünkü bizi telefonla arayan ve oraya çağıran yetkili kişi vardiyalı çalışıyormuş bir de gittiğimizde yerinde yoktu, onun işe gelmesini bekledik! Hasar raporu vs gibi işlemler olduğu için montaj pazartesi mesela salı günü gidip iade, değişim işlemlerini yapamıyorsunuz. Onların sizi araması gerekiyor. Bu da bir haftayı buldu, hergün arayıp konuşmamla..
Montajı beklerken de açıkcası artık fayansları ikinci kez ördürdük biz :)


Ve nihayet mutlu son.. Montaj için geldiler.. sorunlar büyük oranda halledildi..




Bununla bitmedi ama hiçbir şey, aspiratör takılırken standart olmasına rağmen bırakılan aralığa sığmadı, ikea tekrar geldi.. sorunu telefonla çözdük ama..
Sonrasında ankastre mikrodalga ise normal mikrodalga zannedilerek bırakılan alana tam sığdı. Çerçevesinin takılması için alan bırakılmamıştı. Bunu değiştirmek için üzerindeki dolap kapağının değişmesi vs gerekiyordu bu sefer de artık biz yeter kalsın dedik.. Sanırım 1 ay civarında sürdü bu işlemlerin hepsi..
Mutfağın son hallerinden fotoğraflar da aşağıda ama taşınır taşınmaz çekilmiş.. Yani yerleşme anlamında son hali değil ama o halinin de fotoğrafları bende yok :) yerde çöp poşeti, camlarda perde yok vs görmezden gelin :)




CONVERSATION

0 yorum:

Yorum Gönder