Memeyi Bırakma Hikayemiz


Öncelikle fotoğrafın konu ile hiç alakası yok. Bu yazının tüm fotoğrafları silinmiş o yüzden rastgele bir Lily fotoğrafı ekledim *_*


Bana anneliği nasıl anlatırsın, ya da annelik nasıl dediklerinde çok tehlikeli bir duygu diye cevap veriyorum. Çünkü onun için yapamayacağım şey yok! Çok net!
Birinin ona zarar vermeyi düşünmesi bile tabiri caizse onun canını okumam için yeterli..
Emzirmek ise bizim en özelimiz.. Birbirimize en çok bağlandığımız an! Anne ve bebeğin bütünleştiği an bence..
Ki uzun aylar emzirdiğinizde bu sadece bebekte bağımlılık yaratmıyor bence. Karşınızda bağımlı bir anne de var :)
Bu arada Lily 5 Nisan doğumlu.. 21 aylık yani..
Bir süredir bunu nasıl bırakacağımız konusunda soru işaretleri vardı aklımda. Bir kere denemiştik ama ben zaten hiç hazır olmadığım için direnmeden direk emzirmiştim. Zaten sonra tek başıma yapamayacağımı anladım. Doğru zaman için beklerken bir anda 3 haftalık bir anne evi ziyareti oluştu. Fırsat buydu.. Çünkü bir daha bu kadar uzun bir planlama ancak yaz tatiline gelirdi.. o zaman da bezi bırakma gündemde olacaktır. Üst üste gelmesini istemedim ve bunun doğru zamanlama olduğuna karar verdim.
Gündüz emmelerini bir süredir hayatımızdan çıkarmıştık ama yine de annem olmadığı zamanlarda benden meme isteyip yemek yemediği de oluyordu. Bu yüzden de biraz yeme ve uyku düzeni açısından buna ihtiyacımız olduğunu düşünüyorduk.
Hazırlık
Emzirmeye devam ettim.. Zaten gündüz emmiyordu ama akşam da of memeler ağrıyor bugün süt bitiyor herhalde falan dedim. Sen zaten abla oldun süt bitse de biberondan içebilirsin di mi diyerek ona sordum.
1. Gün
Sabah normalde son zamanlarda 10 gibi kalkıyordu ama sabah 7:30 da kalktı ve emmek istemedi. Gün içinde bir ara meme dedi.. Ki gündüzleri meme istemiyordu. Ben de salça sürdüm biraz üzerini de bandaj ile kapattım. Tatlım meme uff oldu dedim. Açtı baktı meme uff dedi ve kapattık. Gün içinde bir kaç kez daha kontrol etti. Arada unuttuğu zamanlarda annecim memeye dikkat el elin çarpmasın falan dedim. O fikir aklında olsun diye. Akşam uykusuna gündüz uyuduğu gibi arabasında daldı. Ben ağıt, bağırış çağırış bekliyordum ama olmadı. Yine de asıl sorunun gece uykudan uyanınca olacağını biliyordum.
02:15 Uyandı! Yatakta sağa sola attı kendini biraz yastıkların üzerine uykuya dalmaya çalıştı olmadı. Sonra kucağıma geldi. Emzik ve biberon istemedi. Normalde de öyle bir alışkanlığı yok zaten.
Biraz ağladı ama meme istemedi. Meme uff dedi sarıldı bana.. Tam dalacak gibi oluyor ama uykuya geçemiyor. Uykusu var ama nasıl uyuyacağını bilmiyor diye özetleyebilirim daha çok.
03:00 Artık uykusu açıldı. Oturma odasına geçtik. Koltukta sarılıp uzandık, cep telefonumdaki videoları izledik bunu çok seviyor. Ve genelde izlerken mayışıp, sonrasında 5 dk emip uyuyor ama bu sefer meme yok.. uykusu geliyor gözleri kayıyor ama dalamıyor.
05:00 Hala video izliyoruz :) Uyuyamıyor.. ama artık çok uykusu var. Uyku delisi oldu ve ağlamaya başladı ama gözünü açacak hali yok. Bu sırada annem geldi. Ona gitti.. Birlikte süt ısıttılar biberona koydular ve onu içmeye başladı annemin kucağında. 5 dk içinde uyudu.
2. Gün
Sabah gece geç yattığı ve yorulduğu için 10:30 da kalktı yine. Hemen geldi sarıldı. Meme uff dedi. Bi kontrol etti bandajın durduğunu gördü ve kalktık.
Gün içinde ara ara kontroller devam etti. Ama meme talebi olmadı. Daha çok meme uff olduğu için beni sevdi, üzülme der gibiydi :)
Asıl korkularım bugün gerçekleşti. Uyku saatinde uyuyamadı. Dışarı çıktık arabayla dolaştık biraz, tam mayışıyor ama dalamıyor ve tekrar kalkıyor.
Oyun oynadık sonra eve gelip. Hamur oynadık bol bol. Sonra video izleyelim istedi. Koltuğa uzandık videoları izledi ama göz kapakları ağırlaşıyor dalamıyor bu yüzden de hırçınlaşıyor. O zaman da tekrar başa dönüyoruz. Saat 2 gibi annem süt ısıttı biraz onu içerken uyuttu. Ben ortalarda yoksam uykusu ağır basınca annemle daha kolay uyuyor ama ben varken beni istiyor. Onun da aklı karışık :(
3. Gün
Gece olan saat değişiklikleri ve uykusuzluk gündüzlerini de etkiliyor bence. 07:30 da kalktı sağa sola bakındı sonra tekrar uyudu. Uykusu çok olduğu için sorun yaşamadı :) 10:30 gibi kalktı. Bence yine uyurdu ama o sırada kapı çalınca hemen ayaklandı :)
Gündüz yine nispeten rahat geçti. Akşam ise sanki biraz daha zorlaşıyor :/
10 gibi uykusu gelmeye başladı. Arabasına oturtup bahçede biraz gezdirdi annem mayıştığı için sorun olmaz gibi geliyordu ama bahçede kendine gelmiş:)
11 gibi yine biraz oyun biraz video mayıştırmaya çalıştık. Artık geç yatmaya da alışır diye korkuyorum sanırım :)
Gün içinde de akşam da meme istemiyor hiç, meme uff diyor ve hiç talep etmiyor. Bunu işte hiç beklemiyordum sanırım.
12 gibi hafif sallanan bir koltuğumuz var ona oturduk hem video izledik hem de sallamaya başladım. Üzerimde uyudu ama pozisyonu çok kötüydü biraz düzeltmek istedim ve uyandı. Kıyametler koptu, ama uykusu bölündüğü için oldu tabi. Biraz sonra toparladık ve tekrar uyuttuk koltukta. Zaten uykusu olduğu için sorun olmadı. Ama yine tam dalmadan kaldırmaya çalıştım sanırım. Ya da pozisyonu çok rahat olmadığı için tam dalamadı diye diyebiliriz ve uyandı. Yine ağladı :( Bu süreçte uykudan delirip ağladığı zamanlar asıl sorun. Anne işte o zaman dayanamıyor. Çocuğu ağladığı için kendi de yıpranıyor.
Koltuğa uzandık ve video izlerken kolumda uyuya kaldı. Saat 01:10 da babasına uyudu diye mesaj atmışım :)
Gece 02:30 da uyandı. Hemen dalamadı biraz mızmızlanıp 15 dk içinde uyudu ama..
Sabaha karşı 05:00′de bir kez daha uyandı. Yine ellemedim sağa sola döndü biraz dalmaya çalıştı olmadı. 05:30 gibi ağlamaya başladı. Annem geldi birlikte mutfağa gittiler. Biraz süt sohbet vs derken 6 gibi uyumuş halde geldi yanıma..
4. Gün
Sabah 10 gibi uyandı. Sonra noldu bilmiyorum ben uyudum :)
Ben biraz uykuya düşkünümdür de! Bu kız hiç bana çekmemiş diyebilirim :)
4. gün de hissettiğim şey biraz da çaresizlik. Nasıl kendi kendine uyumayı ögretebilirim bilmiyorum. Masal da anlatmayı deniyorum ama istemiyor. Bu yüzden de arada sıkışmış hissediyorum. İlk 2 gün devamlı ağlıyordum (tabi o görmedi hiç) şimdi daha iyiyim ama çözüm bulamadığım için de üzgünüm.. Kaç gün daha devam edebilirim, ne zaman vaz geçerim o noktadan emin değilim.
Vazgeçmemem için elimde olan tek şey bu 3 gecedir yaşadıkları boşa gitmesin, ileride tekrar aynısını yaşamasın.. yoksa ben çoktan emzirmiştim tekrar..
Her gece kolaylaşacağına zorlaşıyor sanki ya da artık tavan yapıyor.. bir noktada sakinleşmeye başlayacak?
Saat 1 de uyudu..
O saate kadar yine oyun oynadık vs.. Sonra uykusu bastırmaya başlayınca ben ortadan kayboluyorum ve annanesiyle dedesi sallıyor.. Uyudu ama gece çok uyandı tekrar tekrar uykuya dalması sorun :/
En zor gecemizdi sanırım.. bizde uykusuzuz sonuçta hepimiz için giderek zorlaşıyor sanki..
5. Gün
Gün içinde yine iyiydik.. Akşam ben dışarı çıktım annem de bensiz uyutmayı deneyecekti. Yani Lily ben dışarı çıkıyorum dediğimde beni aramıyor, evde olmadığımı biliyor ama kaçarsam saklanırsam vs devamlı beni arıyor o yüzden evden hiç kaçarak çıkmıyorum.
Akşam 7 gibi ben dışarı çıkıyorum dedim çıktım.
Bir kaç uyutma deneyimi yaşamış ama başarısız olmuşlar. Bunun üzerine 10 gibi geri döndüm :)
Ama eve geldiğimde keyifli bir şekilde dedesiyle oynuyordu. O yüzden hiç ona gözükmeden odamıza geçtim. Annemler uyutmuşlar.
Ama yine gece uyanınca kıyametler koptu :/
4:30 da uyandı ve tekrar uyumadı. Çok ağladı.. git geller yaşadı.
Bu geceyi atlatırsam eminim ki çok daha kolay olacak dedim hep..
uyuması için zorlamadım hiç..
çünkü bu sefer daha da agresifleşiyor.. Kendi haline bıraktım..
Sabah 7:30 gibi evden çıkıp babamı havalimanına götürmem gerekiyordu.
Döndüğümde uyumuştu :)
6. Gün
Sabah 7:30 da yatınca kaçta uyanır bu çocuk dedim :) 10:30 gibi uyandı..
Günü dışarıda geçirdik..
Öğle uyku saati gelince yattı..
Normal saatinde de kalktı..
Akşam 12 ye doğru annanesi uyuttu.. Uyku öncesi çok ağladı sonra oyun oynamaya başladılar.. o arada annanesinin dizine yattı sallana sallana uyudu.
Ama karar verdim, bitti artık dedim! Gece uyanırsa en azından meme vereceğim dedim..
Sabah 11:30 a kadar deliksiz uyudu..!
7. Gün
Güne 11:30 da başlamının keyfi ve gece uyanmamanın enerjisi ile başladık :)
Zaten dün gece de uyuyamasak sanırım bugün bir yerlerde bayılırdım :)
3 gibi öğle uykusuna yattı..
11 gibi annanesi sallayarak uyuttu. Gece 4 gibi uyandı. Süt ve kurabiyeden sonra kucağımda uyudu. Ben yürürken elinde kurabiye ile dalmış hatta :)
8. Gün
Sabahları bu ara hep 10:30 da kalkıyor..
Gün içinde yine sorunsuz geçti..
Gece 11 gibi yattı, sallayarak uyuttuk yine.. Sabaha kadar uyanmadı..
Herhalde artık oldu bu iş :)
9. Gün
Sabah yine 10:30 :)
Umarım bu hep böyle gitmez benim için geç bir saat 10:30
Gece 11-11:30 gibi uyudu.. Annanesi sallanan koltukta uyuttu.
Saat 4 gibi uyandı.. Ama gaz sancısıydı bence çığlık atıyordu. Arada Lily’de olur öyle sonra gaz çıkarınca rahatlar ve devam eder. Tam olarak uyanmadan bağırıyor ayaklarını kendine çekiyor vs. Emerek çok kolay çıkartıyor..
Nasıl olsa uyku sersemi diye meme verdim hemen aldı hiç itiraz etmedi. Hem azıcık da hasret gidermiş olduk. <3
Tekrar uykuya daldı..
10. Gün
Sabah yine 10:30 da kalktı..
Gece meme olayı ile ilgili bir şey söylemedi..
Gün için de yine sorun yoktu.
Gece 10:30 gibi ben uyutmaya çalıştım. Direndi uyumadı. 11:20 gibi gel odamıza gidelim dedim.
Odaya geldik yanıma yattı kafasını karnıma koydu. Bende masal anlatmaya başladım. 3 dk içinde uyudu sanırım :)
Gece 4 gibi uyandı yine.. geldi direk kafasını yine karnıma koydu ee ee dedim ve uyudu..
Sabah 10:30 a kadar..
Artık yazmayacağım.. Sanırım çözdük bu işi.. sadece bir rutine ihtiyacı var.. o da inşallah masal olacak <3

CONVERSATION

0 yorum:

Yorum Gönder