Amerika’da Doğum.. Doktor ve Hastane Ayarlama


Amerika’da doğum yapmaya karar verdiniz ama neyi nasıl ayarlayacağınız konusunda fikriniz yok.. O zaman benim hikayem size yol gösterebilir, fikir verebilir.
Bu konuda çok mail aldım, ve birazda o şekilde istekler sorular doğrultusunda şekillendi yazı.. Gidenler de oldu :) Bana güvendiğiniz için teşekkür ederim :)





Biz öncelikle birçok farklı eyaleti araştırdık, önceden doğum yapanların tecrübelerini dinledik. Sonra başladık orası mı olsun burası mı demeye.. Elbette uzaktan sınırlı kaynaklarla her bilgiye ulaşamamış olabiliriz ama duyduğumuz rakamlardan dolayı çoğundan vazgeçtik.
Doktorumuzun da Türk olmasını istiyordum ben içten içten ama artık o tamamen şans olacaktı.. Öncelikli araştırmamızda bunu dikkate almıyorduk, bulamayız diye. Sonra bir arkadaşımızın akrabasının orada olduğunu ve doktor olduğunu öğrendik. Texas – Houston yolu bize göz kırpmaya başladı o noktada :) Kendileriyle iletişime geçtik.. Kalacak yer, hastane ile ilgili onlarca soru sorduk. Hastane konusu da kolayca çözüldü çünkü doktorumuzun çalıştığı iki hastane vardı. Ve iyi hastanelerdi.. Bu yüzden de aklımızdan bir soru işareti daha silinmiş oldu. Geldiğinizde ikisine de bakıp karar verirsiniz dediler, tamam dedik :)

Ne olursa olsun bilmediğim bir yere gidiyordum. Aklımda türlü türlü sorular olması çok normaldi. Ya doktorumu sevmezsem, ya hastane güzel değilse vs diye kurdum durdum kafamda.. Sonra gidince tanıştık ve çok sevdim.. Kontroller sırasında da çok ilgililerdi. Hatta bana buradaki doktorumdan daha çok ilgi gösterdiler.. Her detayın üzerinde durdular, en ufak soru işaretinde daha detaylı yaklaştılar konuya.. mesela hamileliğimin 36. haftasında yapılan rutin bir kan testinde, akdeniz anemisinden şüpheleniyoruz daha detaylı bir test yapacağız dediler. Ve Talasemi Minor olduğumu öğrendim.. Annemde de çıkmıştı.. Ve Türkiye’deyken ben kontrol ettirmek, bende de varsa bilgi sahibi olmak için test yaptırmıştım. Bana sorun yok demişlerdi!!
Çok şükür Ediz’de böyle bir şey olmadığından  Lily için major olma riski olmadı ama bu stresi hamileliğin 36. haftasında yaşamak hiç hoş olmadı..

Doktor ofisi Türkiye’deki gibi değil.. Mesela nasıl Türkiye’de 3. kat kadın doğumdur, yanyana odalarda doktorlar vardır. Laboratuvar 2. kattadır vs gibi değil! O yüzden de seçtiğiniz doktorunuzun ofisi bu isteklerinizin tamamını karşılayabilmeli.. Ultrason orada lüks bir şey, gerekli görüldüğü zamanlarda özel yerlere gidip ultrasona bakılıyor. Türkiye’de olduğu gibi her kontrolde hadi ultrason denmiyor. Bu yüzden de ben rahat ettim. Çünkü doktorumuzun ofisinde hem temel tahliller için laboratuvar vardı hem de kendi ultrasonları. Oradan oraya sürüklenmeniz gerekmiyor.









Hastane olarak iki seçeneğimiz vardı.  Biri eve daha yakındı ancak doktorumuzun ofisi diğer hastane civarında olduğu için arada kaldık. Gerçi iki hastane de birbirine yakındı.. İkiside güzeldi, eve yakın olanın artısı biraz daha lüks bir hastane olması, diğerinin artısı ise doktorumuzun ofisine yakınlığı.. Doktorumuza yakın olmasını istedik biz.. Hastane ile görüşmeye gittik. Ancak önce aldığımız rakamın çok çok üstüne çıkan bir zam yapmışlar, hastane el değiştirmiş. O yüzden madem daha fazla ödeyeceğiz diğeri olsun dedik.. ve doğru kararı vermişiz çünkü doğumda doktorunuz iki hastaneye de gelebiliyor evet ama sonrasında 2-3 gün siz hastane de kalıyorsunuz. Ediz bazen eve gitti uyudu geldi, duş aldı geldi vs.. Eve yakın olması iyi oldu..
Hastaneden biraz fotoğraf paylaşayım:)
Özellikle anne & bebek katında ki duvarlar çok hoşumuza gitmişti :)




Hastaneye doğum için gittiğinizde bir odada ilk müdahaleniz yapılıyor. Sonrasında başka bir odada nst cihazına bağlı olarak doğumu bekliyorsunuz. Ve doğumunuz da o odada gerçekleşiyor. Doğum hikayemi uzun uzun burada yazmıştım. Okuyabilirsiniz..
Bu işte NST cihazına bağlı olarak beklediğimiz oda..





Bu arada bebek doğduktan sonra göbek bağına küçük kare şeklinde bir şey takılıyor. Bunu anlamadım ben ilk başta herhalde burada daha farklı sistem diye düşündüm. Sonra bir hemşire geldi ve bize hastane güvenliği hakkında bilgi verdi. Bebeği siz istemediğiniz takdirde hiçbir amaçla yanınızdan alamıyorlar zaten. Eğer siz bebeğin bebek odasına gitmesini isterseniz, pembe kartlı hemşireler ancak gelip alabiliyor. Başka hiçbir hemşireye teslim etmemeniz konusunda uyarılıyorsunuz. Odaya gelen pembe kartlı hemşire de size kartını gösterip bir nevi kimlik doğrulaması yapıyor. Bebeğin göbeğindeki kare kutumsu şey ise alarmmış. Bebek eğer bebek katından çıkartılırsa alarm devreye giriyor ve hastanenin tüm kapıları kilitleniyor. Ve siz hastaneden çıkarken sadece onu çıkartıyorlar. Onu da bileğinizdeki kimlik kartlarınızla eşleştirip. Bu anlamda benden tam puan aldı! :)





Bunlar benim anlatacağım temel konulardı, birde sizin merak ettikleriniz. Maillerde bana sıkça sorulanlar var. Yukarıda yazmadığım şeyleri de sorularda cevaplıyorum hemen..
* Amerika’daki doktor Türkiye’deki doktorunuzla iletişim kuruyor mu?
Biz giderken buradaki tüm kontrol, tahlil ve ultrason görüntülerimizi mail yolu ile ulaştırmıştık. Scan edip.. Eğer bir risk yok ise sanırım Türkiye’de ki doktorunuzla görüşmesine gerek yok..

* Amerika’da sanırım doğum öncesinde farklı testler istenebiliyormuş, farklı testler var mı?
Her kontrolde yapılan rutin bir idrar tahlili var. Onun dışında farklı bir test görmedim ben..

* Doktor ve doğum sırasında hastanelerin sağlık sistemi nasıldır?
Orada yaşamadığımız için özel bir sağlık güvencemiz yoktu. Self-paid denilen seçeneği tercih ettik her türlü ödemede. Doktorumuza biz doğumdan önce bütün ödemeyi yaptık. Hastane ise ilk önce kayıt aşamasında bir kapora alıyor böylece o gün konuştuğunuz rakamdan garantiliyorsunuz ödemeyi. Mesela biz ilk gittiğimizde kapora verip kaydımızı ilk görüştüğümüz hastaneye yaptırsaydık sonradan yapılan zam bizi etkilemeyecekti gibi..
Ödemeler herkese ayrı ayrı yapılıyor. Bu işte çok ilginç geldi bize. Türkiye’de mesela vezneye gider her şeyi öder ve halledersiniz. Orada öyle değil. Doktor parasını doktora, hastane parasını hastaneye ayrı ödüyorsunuz. Epidural normal doğum yaptım ben, anestezi parasını da başka bir yere ödüyorsunuz. Doğum sonrası bebek kontrolünün parasını da yine başka bir yere :)
Gözünüz korkmasın hepsi evinize fatura yolluyor o şekilde de ödemeyi yapıyorsunuz.

* Doğum öncesi doktorunuz ile yaşadığınız süreci anlatabilir misiniz?
Biz tanıdık vasıtasıyla gittiğimiz için çok sıcak davrandıklarını düşünüyorduk, ama tanıdıkça kendisinin öyle biri olduğunu anladık. Her türlü soruyu her zaman seve seve cevaplıyor.

* Buradan gitmeden doktor ve hastane ile anlaşma yapılıyor mu, ön ödeme v.s.? Bir blogda hastanelerin kapıdan giren her hamile bayanı kabul etmediklerini okumuştum.
Böyle bir şey yaşamadık hastane ile. Doktorumuz ile iletişime geçip ok alırsanız zaten hastane aşamasında sorun çıkacağını sanmıyorum çünkü doktorumuz hastane ile anlaşmalı. Gitmeden herhangi bir ödeme yapmanıza gerek yok!

* Ev ile hastane ( örneğin sizin tuttuğunuz ev) birbirine yakın mı?
Orada yakın – uzak mesafeleri biraz farklı. Eve en yakın hastaneydi diyebilirim ama. Buradaki gibi sokak kültürü olmadığı için her yere araba ile gidiyorlar ve düzen de o şekilde. Oranın mesafesine göre cevap verirsem çok yakın :)



MUTLU SON



Epidural normal doğumu anlattığım yazı için buraya.. 

Amerika'da doğum maliyetlerini anlattığım yazı için buraya.. 

Amerika'da doğuma nasıl karar verdiğimi anlattığım yazı için buraya.. 

Amerika'da doğum ile ilgili yazdığım tüm yazılar için buraya tıklayabilirsiniz..

Bana ulaşıp sormak istedikleriniz olursa silayilmazblog@gmail.com adresinden yazabilirsiniz. 

CONVERSATION

0 yorum:

Yorum Gönder